Koekjes achterstand

Eigenlijk heb ik de laatste weken mijn blog over de koekjesbijbel een beetje verwaarloosd, maar wel koekjes gebakken. Bij de stroopwafels was ik niet zo blij met het recept van de stroop, dus gingen we bij de stroopkoeken voor een ander recept. Dit werd het recept van Hans bakt, ook een winnaar van heel holland bakt. De koeken zelf zijn wel volgens het recept van de koekjesbijbel.

En als koekjes lekker zijn, zijn ze snel op

Dus van de stroopkoeken gingen we door naar de speculaas. Net een nieuwe speculaasplank en een chocolade vorm voor speculaasjes. Het idee kreeg al snel vorm een soort scholiertje maar dan van speculaas en uiteraard ook gewone speculaas Wat waren die lekker.


Hierna besloot ik omdat ik toch wel nieuwsgierig ben naar andere koekjes en ik alles wil bakken om dan maar een half recept te bakken. Dan kan je tenslotte vaker bakken. Dat werden de Creme Doublies, ik was hier als kind al gek op en het liefst de twee koekjes van elkaar afhalen en eerst de creme er tussen uit likken.


Het volgende koekje werd Koekje met Beurre Noisette, een koekje waarvoor je de boter eerst moet laten smelten en bruin moet laten worden. Daardoor krijg je een hazelnootachtige smaak aan het koekje

ook zo'n lekker koekje maar de eerst hap is best wel hard, maar daarna heerlijk krokant..

Het laatste koekje van dit blog heb ik vandaag gebakken knapperige amandelkoekjes, gelukkig brengt mijn man tijdens zijn jaarlijks uitje met de vliegclub in Duitsland altijd heel veel amandelmeel voor mij mee. En dit jaar ben ik er dubbel blij mee want in heel veel koekjes gaat amandelmeel.

Maar ik bak natuurlijk niet alleen koekjes, ik maak ook bonbons en taarten en andere lekkernijen.

helaas kan je op mijn blog niet reageren, maar het kan wel in mijn gastenboek of op social media.

Read more

Stroopwafels

Wederom een koekje uit de koekjesbijbel, je zou bijna zeggen hollandse kan het niet de Stroopwafel.

het deeg maken prima, uurtje rijzen, waar ik meestal niet zoveel geduld voor heb maar ondertussen bonbons maken dan gaat de tijd wat sneller.

Dan het bakken. Het werken met een wafelijzer is voor mij helemaal nieuw en best wel spannend. Ik heb een wafelijzer waar je ook oublie's mee kan bakken, dus niet een echt stroopwafelijzer, maar dat kan de pret niet drukken.

Het bakken gaat voorspoedig na 2 wafels zet ik de temperatuur maar iets lager want ze worden wel erg bruin. Ik laat ze iets afkoelen en dan komt het lastigste het opensnijden. Nou dat is wel een dingetje en de eerste 2 gaan niet goed. Ik krijg de slag te bakken en iedere 2 minuten ligt er weer een wafel af te koelen en te wachten om gesneden te worden.

de stroop die er tussen komt vind ik een ander verhaal, prima om te maken. Maar persoonlijk vind ik hem te dun en glijden de wafels ook iets van elkaar en komt de stroop er tussen uit.

Ik ga ze zeker vaker bakken, want ze zijn wel heel erg lekker. Maar wel met een ander recept voor de stroopvulling

Read more

Koekjes met koekjes pers

Vandaag weer een nieuw koekje gebakken uit de koekjesbijbel en deze keer de koekjes met de koekjes pers. Voorheen waren de koekjes pers en ik geen vriendjes en er zijn er al meerdere hier de container in verdwenen omdat het niet werkte.

Niet wetend dat ik het niet goed deed, je moet namelijk de bakplaat invetten of sprayen en ja dan werkt het wel want dan blijft het deeg aan de plaat hangen.

Het zijn kleine koekjes en mijn koekjes pers heeft 2 standen kleine en grote koekjes, ik heb ze gemaakt op de stand groot en nog zijn ze klein. Het voordeel is wel je heb er dan wel heel veel. We nemen er dan maar 2 bij de koffie.

Het deeg werkt goed met de pers en loopt ook niet uit met het bakken. ik heb deze koekjes volgens het recept gebakken met patent bloem en zeeuws bloem, waar door ze wat knapperige zijn


Read more

Hazelnootrozetjes


Ondanks dat wij eind van de week op vakantie gaan, was toch de koektrommel gisteren leeg en had ik een excuus om nog een koekje te bakken uit de koekjesbijbel.

Deze keer werden het de hazelnootrozetjes, dit is net zoals spritsen een wrijfdeeg en worden de koekjes opgespoten op de bakplaat.


Door de toevoeging van gemalen hazelnoten (broyage) krijgt dit koekje een hele andere smaak dan bijvoorbeeld de sprits. Maar wederom een heerlijk koekje. Volgens het recept gaan er 35 tot 40 koekjes uit. Ik had er 37 dus een goed gemiddelde.

het lastige van dit soort koekjes is eigenlijk om ze allemaal gelijk qua grootte te krijgen. Maar goed een kleiner koekje is dan een aan de lijn koekje, of je neemt er 2

Vanaf volgende week zijn wij op vakantie en kan ik geen koekjes bakken, maar misschien kom ik onderweg wel leuke winkeltjes tegen om over op mijn blog te schrijven.

reageren kan helaas niet op het blog, maar mag altijd op onze facebook pagina of instagram


Read more

Chocolade pindakoeken  

Daze week een ander koekje uit de koekjesbijbel, de koektrommel was tenslotte bijna leeg.

Vandaag heb ik de chocolade pinda koeken gebakken, met chocolade is tenslotte alles lekkerder. Het is een heerlijke koekje waar je de roomboter goed in proeft,. Maar 250 gram pinda leek mij best wel veel maar elke pinda ging er op. Volgens het recept zouden er circa 25 uit het recept gaan, maar ik kwam op 22 stuks. Oké misschien iets dikker uitgerold en ik snoep altijd van net deeg.

Wederom een koekje wat ik zeker vaker zal bakken.

Of ik volgende week weer een koekje bak? Wie weert. Maar dan staat er ook een bruidstaart op de planning en daar heb ik ook wel wat voorbereiding voor nodig.

helaas reageren kan niet op mijn blog maar kan uiteraard wel op de Facebook pagina

https://www.facebook.com/Hellensbakery/

Read more

KoekjesbijbelEindelijk is hij er dan de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek en voor mij ook goed plan om dit tegelijk te koppelen aan mijn bakblog.

Mijn streven is om iedere week een ander koekje te bakken (of als de koektrommel leeg is) uit dit boek. En er staan er heel veel in, grote koeken, klein koekjes maar ook hartige koekjes en buitenlandse koekjes. Natuurlijk staan er ook koekjes in die ik al vaker heb gebakken voor ons zelf of voor mijn klanten

Vandaag ga ik dus het eerste koekje bakken uit dit boek en dat is de Snickerdoodles. Een chewy koekje wat voordat het gebakken wordt door de kaneelsuiker wordt gerold. Volgens het recept kun je er ongeveer 25 maken en dit klopt precies. Maar dan hebben we het wel over een kilo koekjes!! De naam doet je verwachten dat er iets van pinda’s of caramel in gaat maar niets is minder waar. Het is een boterrijk koekje knapperig van buiten maar chewy van binnen en door de kaneelsuiker krijgt het koekje een heerlijke smaak . Wij zijn fan en dit koekje gaat zeker vaker gebakken worden.

Snickerdoodles

Ik ga het natuurlijk niet alleen maar over koekjes hebben op mijn blog, maar ik geef jullie af en toe ook een kijk in mijn keuken. Waar ik zowel voor particulieren en bedrijven taarten en gebak maak en chocoladewerk zoals bonbons en chocolade cadeautje maak.

Verder laat ik jullie ook mee genieten van mijn ervaring op reis, want als wij op vakantie zijn of gewoon een dagje weg kijk ik altijd wel of er een patisserie of chocolatier in de buurt is.

Wisren jullie dat wij ook actief zijn op Facebook, Instagram en sinds kort ook op Pinterest. Uiteraard kan je ook ons volgen op deze sociale media kanalen.

Helaas is het mogelijk om te reageren op mij blog, maar op Facebook of instagram kan dat uiteraard wel


Read more